Om bananfluer
Bananfluer hører til fruktflue-familien i flueverdenen. For oss nordmenn er gjerne første møte med denne arten i form av ubedt invasjon i hjemmet, hovedsakelig på kjøkkenet. Dette kan forklares ved at fluene legger egg i endene på bananskall og at eggene klekkes når bananskall blir liggende for lenge inne.
Bananfluer brukes mye innen forskning på grunn av sin enkle DNA profil, egenskaper til å reprodusere seg raskt samt at de er enkle og rimelige å få til å formere seg. Du som leser dette kjenner sikkert til at problemet er ikke å få fluene til å formere seg, snarere tvert imot, problemet er å bli kvitt dem. Når du først tror du er kvitt dem klekkes et nytt kull og du er på den igjen.
Bananfluer har en kort livssyklus fra de legges som egg til de er voksne bananfluer. Hele prosessen tar bare 8-10 dager, hvor de første 24 timene er i form av egg, deretter 4-6 dager som larver før de klekker ut som fluer. En bananflue kan leve i fra 30-50 dager dersom den dør av naturlige årsaker.
I denne perioden kan den legge opptil 500 egg med store muligheter for at disse blir til fluer i et beskyttet miljø som kan oppstå hjemme i huset, spesielt på sensommerhøst i Norge. I mellomtiden kan de nye fluene som er klekket selv begynne å legge egne egg. Det sier seg selv at du i løpet av få uker kan gå fra å ikke ha bananfluer i huset til at huset bugner av disse plagsomme krapylene.
Viste du at bananfluer også fungere bra som for akvariefisk så det er bare å få kontroll over dem og starte oppdrett? En annen "fun fact" er at bananfluer veldig lett blir berusede av alkohol, noe som ikke er praktisk for dem i og med at de elsker vinrester og andre alkoholrester som blir stående på kjøkkenbenken over natten. Om det er mulig å obeservere en ruset bananflue med det blotte øyet hjemme i leiligheten din er imidlertid et annet spørsmål, men kan være nyttig å vite hvis du planlegger å legge feller for dem.